avatar-totoro-agencia-comunicacio-mitjans-marketing
23434
post-template-default,single,single-post,postid-23434,single-format-standard,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Temps de Comunicació 360

Temps de Comunicació 360

Segons Viquipèdia, la Comunicació corporativa és “un conjunt d’activitats implicades en la gestió i l’orquestració de totes les comunicacions internes i externes amb l’objectiu de crear un punt de vista favorable entre les parts interessades de les quals depèn l’empresa”.

La definició és correcta, però un punt normativa (fins i tot, diríem, escèptica). I és que, a la pràctica, la Comunicació d’una empresa va molt més enllà de les comunicacions que s’estableixen internament i externament i/o per donar una bona imatge.

La Comunicació és, avui, un factor clau en l’estratègia de negoci i desenvolupament de qualsevol empresa, gran i petita, perquè la realitat és molt fragmentada i les marques necessiten arribar al seu públic i impactar. A més, de què serveix tenir el millor producte del mercat, si no som capaços de comunicar-ho?

Per què serveix la Comunicació corporativa?

En l’àmbit de l’empresa, la Comunicació corporativa serveix, principalment, per a assolir tres grans objectius:

  1. Directament, projectar una imatge atractiva als públics (tinguis en compte, però, que, com deia Oscar Wilde: “Hay solamente una cosa en el mundo peor que hablen de ti, y es que no hablen de ti”).
  2. Indirectament, satisfer l’orgull de pertinença dels seus membres i clients (tret del sr. de Pepsi, a qui no li agrada consumir Coca-Cola?😉)
  3. A llarg termini, millorar les vendes i l’objectiu de negoci (en efecte, no tindria gaire sentit invertir esforços i diners en Comunicació si, més enllà de projectar una bona imatge, no aconseguim augmentar els beneficis).

Davant d’això i en un context com l’actual, en què el procés de comunicació clàssic emissor-receptor s’ha desdibuixat i la transmissió de la informació és molt més àmplia, desorganitzada i no contrastada, les empreses, per a comunicar bé, han de saber fer Comunicació 360. I això vol dir, a grans trets, tenir en compte tots els canals de comunicació en què l’empresa i el seu públic hi són presents i dissenyar les accions de comunicació de forma global i coordinada per a tots ells.

La Comunicació 360 també demana:

  • Dedicar temps suficient a l’anàlisi previ, per veure com s’ha comunicat l’empresa fins ara, com és percebuda pels públics i com es comuniquen la competència i els altres referents.
  • Considerar el públic intern tant o més que l’extern; per enfortir la identitat de l’empresa i projectar una imatge coincident amb la pròpia percepció, cal treballar molt bé la comunicació interna.
  • Fixar-se uns objectius de comunicació clars i concrets, i per a un temps determinat (exemple: augmentar el nombre de seguidors a LinkedIn en un 10% en 3 mesos).
  • Avaluar els resultats de forma constant i redissenyar les accions de comunicació per mirar d’aconseguir sempre el millor resultat.

Igualment, quan parlem de Comunicació 360, convé recordar la vella premissa de “menys és més” (atribuida a l’arquitecte alemany Mies Van der Rohe).

Cal reduir el nombre d’accions, posts i continguts i donar pas al ‘temps’

Fa pocs dies, el neuròleg Facundo Manes, parlant del seu llibre ‘Ser Humanos’, afirmava a El País que “En cinco años, ‘wasapear’ todo el día estará tan mal visto como fumar en un avión”. Si bé ningú no sap del cert quins usos tindran a futur les xarxes socials ni quines perviuran per sempre, el seu esclat ha sacsejat el panorama comunicatiu en molts nivells, i els nous temps comunicatius demanen a les empreses consistència. Les empreses necesiten comunicar de forma consistent per a arribar al seu públic, ser creïbles i ser recordades, i això moltes vegades passa per reduir el nombre d’accions, posts i continguts i donar pas al temps. Perquè sense temps, no podem pensar, ni entendre ni triar.

Vols fer un Pla de comunicació 360 i no saps com? A totoro comunicació podem ajudar-te. Pregunta’ns i te n’informarem!