avatar-totoro-agencia-comunicacio-mitjans-marketing
24306
post-template-default,single,single-post,postid-24306,single-format-standard,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Com fer una bona gestió de la comunicació?

Comunicació Corporativa

Com fer una bona gestió de la comunicació?

Com diu l’escriptor i expert en comunicació Miquel Urmeneta a “Puntos de sutura #1”, ens trobem en un moment de “crisi invisible”; podem accedir a més informació que mai, però ens trobem moltes vegades menys informats que mai. Urmeneta explica que es tracta d’una “crisi epistemològica (de coneixement), que ens ha portat a una crisi de sentit”, amb una opinió pública molt “polaritzada” i que “és incapaç de comprendre què està passant”. 

Els més optimistes poden pensar que aquest tipus d’afirmacions són una resposta massa crítica a una realitat exagerada, fins i tot, conspiranoica. Si bé és cert que el procés de comunicació clàssic emissor-receptor s’ha desdibuixat i la transmissió de la informació és, avui, molt més àmplia, desorganitzada i no contrastada. Per què?

Les xarxes socials, la intel·ligència artificial, l’internet de les coses… han irromput en el panorama comunicatiu d’una forma molt àmplia, i ens falten eines reguladores i supervisores que protegeixin l’audiència de les informacions falses. Alhora, les empreses es comuniquen amb els seus públics en els mateixos canals que aquests fan servir per a les seves comunicacions personals, de manera que missatges i continguts de tot tipus es multipliquen infinitament i tothom competeix per sobresortir.  

Per tot això, les empreses necessiten fer una bona gestió de la comunicació per arribar al seu públic objectiu i impactar i la comunicació esdevé un element clau en l’estratègia de negoci i desenvolupament. Però, com comunicar bé? 

Per a avaluar si una empresa comunica correctament, han de valorar-se múltiples factors. Hi ha elements que són objectius i mesurables (com el nombre d’impactes d’una notícia o l’engagement que tenim a les xarxes socials que fem servir), i elements qualitatius, que no podem quantificar tan fàcilment –com la notorietat o la reputació–, i que juguen un paper molt important. 

El Pla de comunicació, eina clau

En l’àmbit de l’empresa, l’eina més destacada per fer una bona gestió de la comunicació és el Pla de comunicació. Aquesta eina ens permet fixar els objectius, dissenyar les accions, establir els canals, revisar resultats i, en definitiva, escollir quin tipus de comunicació volem fer. 

El Pla de comunicació pot ser tan ampli i extens com es vulgui, i consta de diversos apartats. Per regla general, el Pla inclou un anàlisi de mercat, amb els principals clients objectiu, interlocutors i competidors de l’empresa; els objectius de comunicació, que sempre han de ser concrets i mesurables; les accions, que seran més o menys en funció del tipus d’empresa i comunicació que es vulgui treballar; els canals de comunicació que es faran servir i els materials disponibles, a més del seguiment i l’avaluació de resultats. 

Com diem sempre a totoro, la comunicació corporativa ben treballada dóna els seus fruits: ajuda l’empresa a projectar una bona imatge d’ella mateixa; reforça l’orgull de pertinença dels seus membres i clients, i, a mig-llarg termini, millora les vendes. 

Necessites un Pla de comunicació per a la teva empresa? Podem ajudar-te, pregunta’ns!