avatar-totoro-agencia-comunicacio-mitjans-marketing
22941
post-template-default,single,single-post,postid-22941,single-format-standard,stockholm-core-1.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Què tenen en comú els portaveus César Cabo i Fernando Simón?

Per Anna Alonso

Un dels aspectes clau en comunicació, i especialment en comunicació de crisi, és la figura del portaveu

El portaveu és la persona que, en un cas de crisi, dóna la cara per l’empresa o entitat; és qui atén als periodistes dels mitjans de comunicació i els explica què ha passat, quines mesures s’han pres o quina estratègia s’està seguint per minvar els possibles efectes negatius derivats de la crisi. El portaveu representa, en definitiva, les dues cares d’una mateixa moneda: la del problema i la de la solució

L’elecció d’un o altre portaveu pot condicionar (i molt) els resultats d’una gestió de comunicació crisi. Els motius són diversos i, probablement, tenen més a veure amb la psicologia o la neurociència, que amb el periodisme. Un clar exemple el trobem en el popular exportaveu dels controladors aeris César Cabo, que ara ha tornat a guanyar quota mediàtica arran del judici als controladors pels fets ocorreguts fa exactament deu anys. El 2010, Cabo es va convertir en un personatge de gran popularitat; atractiu, parlava bé, accessible, gens arrogant… El portaveu perfecte per a una de les crisis del sector aeri més sonades dels últims temps. 

Salvant les distàncies, aquests dies, amb la crisi del coronavirus, veiem parlar moltes persones, però, destaca, per sobre de la resta, Fernando Simón, director del Centro de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministeri de Salut i portaveu del recent creat Comitè pel Seguiment del Coronavirus a Espanya. 

Simón, com Cabo, parla bé: és clar en l’exposició, té un to amable, no s’altera, respon el que li pregunten, es mostra ferm en les explicacions… En resum, reuneix totes les qualitats per a ser considerat un bon portaveu. 

Encara no sabem com (ni quan) acabarà el coronavirus, però, amb Fernando Simón com a portaveu, sembla que tots respirem –encara que alguns amb mascareta– una mica més tranquils.